Active QA
هوش مصنوعی گوگل در حال یادگیری نحوهی طرح پرسش
گوگل برای اینکه بتونه هوش مصنوعی مبتنی بر سوال و جواب خود رو گسترش و توسعه ببخشه، اقدام به اپن سورس کردن اون کرده. متاسفانه سیستمهای هوش مصنوعی در زمینه طرح پرسش عملکردشون زیاد خوب نیست و دلیلشم اینه که باید قبلش به این سیستمها این کارو یاد بدیمو در نتیجه گوگل سعی کرده تا روی پردازش زبان طبیعی و سایر تکنیکهایی که به مکالمه هوش مصنوعی مربوط میشن تمرکز کنه تا بتونه برقراری تعامل با دستیار هوشمند گوگل assistant رو تا حد ممکن طبیعی کنه. پروژه اکتیو کیو ای یا همون سیستم سوال و جواب فعال گوگل، جزو پروژههای تحقیقاتی بزرگه گوگله که سعی در آموزش دستیار هوش مصنوعی واسه سوال و جواب کردن داره و برای این منظور از یادگیری تقویتی استفاده میکنه.
در واقع این سیستم برای اینکه بتونه جوابهای بهتری به کاربرا ارائه کنه، اقدام به برقراری تعامل با سیستمهای سوال و جواب با استفاده از زبان طبیعی طی چندین مرحله میکنه. ما در این مقاله از رایانه کمک قصد داریم به طور کامل در رابطه با پروژه اکتیو کیو ای صحبت کنیم و اطلاعات مفیدی در خصوص این پروژه در اختیار شما قرار بدیم. پس اگه شما هم علاقمند به دونستن این اطلاعات هستین، پیشنهاد میکنیم خوندن ادامه این مقاله رو از دست ندین.
نحوه عملکرد پروژه اکتیو کیو ای چگونه است؟
ActiveQA عاملیه که سوالات رو به صورت آنلاین تغییر می ده تا بهترین جواب ها رو پیدا کنه. عملکرد این سیستم درست شبیه یه کودک هستش که سوالات خودش رو با عناوین مختلفی مطرح میکنه. برای مثال میتوانیم دو سوال زیر رو که هر دو یه هدف رو دنبال میکنن ولی به دو شکل مختلف مطرح شدن رو براتون مثال بزنیم:
🟣 تسلا در چه سالی به دنیا آمد؟
🟣 تسلا چه زمانی به دنیا آمده است؟
هدف اصلی این سیستم را میتونیم سعی در بهتر کردن جوابهایی که ارائه میده عنوان کنیم. در واقع دستیار فوق یه رابط بین کاربر و جعبه سیاه سیستمه که میتونه سوالاتی که کاربر ازش میپرسه رو اصلاح کنه و بهترین جواب ممکن رو به کاربر ارائه بده. در هفتمین کنفرانس بینالمللی یادگیری ماشینی محققان گوگل که در ماه می برگزار شده، محققان گوگل به طور رسمی عنوان کردن که نحوه عملکرد سیستم سوال جواب مبتنی بر هوش مصنوعی این شرکت به این صورته که با اصلاح زبان طبیعی، سوالات اولیهای که کاربرا ازش میپرسن تصحیح می شه و اونو در اختیار سیستم میزاره. سیستم هم در نهایت مرتبطترین جواب ممکن را از بین منابع موجود جستجو کرده و اون رو به عنوان جواب به کاربران عرضه میکنه.
در آینده این سیستم قصد دارد روی یه فریم ورک یادگیری تقویتی کار کنه تا بتونه سوالات واضحتر و دقیقتری بپرسه و نهایتاً جوابهایی که کاربر به دنبالشون هست رو پیدا کنه. در نهایت اکتیو کی ای در نظر داره که اصلاحاتی در مدلهای پارامترها اعمال بشه و بعد از اینکه کاربر اقدام به ارسال سوال به سیستم سوال جواب کرد، جوابی که در اختیار کاربر قرار میده آنالیز میشه و در طول پروسه ارزیابی مشخص میشه که پاسخ سوال چقدر خوب یا بد بوده.
گوگل سیستم اکتیو کیو ای رو به صورت یه پکیج در تنسورفلو که در واقع فریم ورک یادگیری ماشینی گوگل هستش در اختیار کاربران قرار داده. البته این پروژه انقدرا هم ساده نیست و یه سری امکانات دیگه مثل یه شبکه عصبی که برای آموزش اون از مجموعه دادههای استنفورد استفاده شده و یه سیستم سوال و جواب بر پایه BiDAF استنفورد (جریان توجه دو طرفه برای یادگیری ماشینی) هم وجود داره و وجود این امکانات در این پروژه باعث افزایش قدرت اون شده.
گوگل مشغول تولید یه سیستم از قبل آموزش داده شده جمله به جمله هستش و برای تولید این سیستم اقدام به استفاده از کد آموزشی فریمورک ترجمهی طبیعیِ ماشینیِ تنسورفلو می کنه. یه تیم از گوگل اقدام به نمایش روش اجرای اکتیو کیو ای کردن و در اون، سیستم سوال و جواب، جوابهایی رو واسه سوالات عنوان شده عرضه میکنه. در این نسخه نمایشی منبع داده ی جوابایی که ارائه می شه، از مسابقه تلویزیونی جئوپاردی به دست اومده. در مجموع میتونیم بگیم که تحقیق و توسعه در زمینه پروژه اکتیو کیو ای به گوگل کمک میکنه تا بتونن سیستمهایی رو طراحی و در اختیار کاربرا قرار بدن که بهترین جواب ممکن رو به کاربرا ارائه میده. پس هدف اصلی گوگل اینه که با توسعه این پروژه، کلیه اطلاعات دنیا رو سازماندهی کنه و اونو در اختیار عموم افراد جامعه قرار بده.
برای دریافت راهنمایی بیشتر در رابطه با نحوه عملکرد پروژه اکتیو کیو ای می تونین با کارشناسان رایانه کمک با استفاده از تلفن های ثابت : 9099071540 و شماره: 0217129 برای ارتباط از طریق موبایل تماس بگیرین تا به جواب سوالاتتون برسین.
البته اگه شما سوالات دیگه ای داشتین که به حوزه نرم افزار، تعمیر سخت افزار، موبایل، تکنولوژی های جدید، بازی های مختلف و مواردی از این دست برمیگشت، خیلی راحت می تونین به رایانه کمک زنگ بزنین. چون کارشناسای رایانه کمک به همه مسائل مربوط به این حوزه ها کاملا مسلط هستند.
مقایسه ActiveQA با QA
رویکرد ActiveQA خیلی با سیستمهای QA سنتی فرق می کنه. سیستمهای QA سنتی از تکنیکهای یادگیری نظارت شده استفاده میکنن که همراه با دادههای برچسبگذاری شده واسه آموزش یک سیستم استفاده می شن. این سیستم می تونه به سؤالات ورودی جواب بده، با این وجود، مثل انسان توانایی مقابله با عدم قطعیت رو نداره. مثلا نمی تونه اقدام به فرمول بندی مجدد سؤالات کنه و یا جستجوهای متعدد صادر کنه. علاوه بر این، این سیستم نمی تونه جوابای ارائه شده رو ارزیابی کنه و به همین خاطر جوابایی که ارائه می کنه بی کیفیت خواهند بود.
از یه طرف دیگه، ActiveQA یه نماینده یا عامل داره که به طور مکرر با سیستم QA مشورت می کنه. این عامل سؤال اصلی رو بارها فرموله می کنه که بهش کمک می کنه بهترین جواب رو انتخاب کنه. هر کدوم از سوالات فرمول بندی مجدد بر مبنای اینکه چقدر جواب مربوط به اون سوال خوب هستش ارزیابی می شه.
اگر جواب مربوطه خوب باشه، الگوریتم یادگیری پارامترهای مدل را بر مبنای اون تنظیم می کنه. در نتیجه، فرمول مجدد سوال که منجر به جواب درست می شه، به احتمال بالا از اول ایجاد می شه. رویکرد ActiveQA به عامل اجازه می ده تا تو یه تعامل پویا با سیستم QA شرکت کنه، که در نتیجه ی اون پاسخ های برگشتی از کیفیت بهتری برخوردار خواهند بود. اگه می خواین بیشتر با کاربردای هوش مصنوعی آشنا بشین، پیشنهاد می کنیم مقاله “کاربردهای هوش مصنوعی” رو مطالعه کنین.
سوالات متداول درباره هوش مصنوعی گوگل در حال یادگیری نحوهی طرح پرسش
در این بخش قصد داریم به برخی از سوالات شایع شما کاربران پاسخ دهیم پس با من همراه باشید.
ActiveQA چه کاری انجام می ده؟
ActiveQA یه پروتکل منبع باز هستش که به وسیله ی آپاچی توسعه پیدا کرده و به عنوان یه میان افزار پیام گرا (MOM) عمل می کنه. عملکرد اصلی ActiveQA ارسال پیام بین برنامه های مختلفه، اما یه سری ویژگی های اضافی دیگه مثل STOMP، JMS و OpenWire رو هم در خودش جای داده.
جمع بندی
در این مقاله درباره پروژه اکتیو کیو ای گوگل صحبت کردیم و گفتیم که گوگل در تلاشه تا با گسترش و توسعه هوش مصنوعی مبتنی بر سوال و جواب، بتونه عملکرد سیستم رو بهبود ببخشه و پاسخهای بهتری را به سوالات کاربرا ارائه کنه.
این دستیار که در اصل یه رابط بین کاربر و جعبه سیاه سیستم هستش، با اصلاح سوالاتی که کاربر ازش پرسیده اونا رو در اختیار سیستم قرار میده تا بتونه بهترین جواب رو از سیستم دریافت کنه و اونو در اختیار کاربرا قرار بده. پس برای اینکه این سیستم بتونه سوالات کاربرا رو اصلاح کنه، باید اقدام به پردازش زبان طبیعی انسانها کنه تا مفهوم دقیق سوالات کاربرا رو درک کنه و با پرسیدن سوال از سیستم، جوابهای دقیق و مشخصی رو به سوالات کاربرا ارائه بده.
این پروژه هنوز هم در حال توسعه هست و گوگل با اپن سورس کردن اون سعی کرده تا از توسعه دهندگان موجود در سراسر دنیا برای افزایش قدرت اون استفاده کنه. نظر شما درباره ی سیستم هوش مصنوعی گوگل مبتنی بر سوال جواب چیه؟ اگه شما اطلاعات بیشتری درباره پروژه کیو ای گوگل دارین ممنون میشیم اونو با ما و بقیه کاربرا به اشتراک بذارین.
اگه سوالی درباره هوش مصنوعی گوگل در حال یادگیری نحوهی طرح پرسش گوگل داشتین، به راحتی میتونین با خدمات کامپیوتری رایانه کمک با استفاده از تلفن های ثابت : 9099071540 و شماره: 0217129 برای ارتباط از طریق موبایل تماس بگیرین تا به جواب سوالاتتون برسین. تا کارشناساش سوالات شما را در کمترین زمان پاسخ بدن و ابهامات شما رو برطرف کنن.
نظرات و پیشنهادات خود را می توانید بصورت کامنت در صفحه رسمی اینستاگرام رایانه کمک قرار دهید.
جهت رفع مشکلات رایانه و حل مشکلات تلفن همراه خود کافیست با کارشناسان مجرب رایانه کمک تماس گرفته و به صورت شبانه روزی از خدمات غیر حضوری رایانه کمک بهره مند شوید.
شماره های تماس از سراسر کشور:
9099071540 (تلفن ثابت)
021-7129 ( تلفن ثابت و همراه)
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 1 / 5. تعداد امتیازات 1
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)
لینک های مرتبط
تماس با رایانه کمک
تماس با شماره هوشمند: 9099070192
تماس با سامانه اعتباری:0217129
بزرگراه رسالت ، چهار راه دردشت ، نبش خیابان حیدرخانی ، جنب رستوران منصوریان ، شماره ۵۳۱ ، طبقه سوم