توابع تاریخ و زمان در اکسل
در اکسل توابع زیادی وجود دارد یکی از این توابع مربوط به تاریخ و زمان میشود و نام آن Date & Time Functions است.
معمولا برای محاسباتی که مربوط به کار کرد ها ، Time Sheet ها، جدول های زمان بندی و برنامه ریزی ها و یا فایل های اکسل مربوط به مدیریت و اجرای پروژه ها از توابع تاریخ و زمان استفاده میشود. برای آشنایی بیشتر با این توابع و نحوه کار کرد های آن با گروه فنی رایانه کمک همراه باشید .
به طور کلی در اکسل تاریخ و زمان به صورت عدد است و میتوان بر روی آن ها عملیات ریاضی انجام داد. در اکسل به ازای هر روز عدد یک قرار میگیرد در واقع یک روز از صفر شروع میشود. اگر بخواهیم مفهوم عددی آن را برایتان توضیح دهیم اینگونه است که عدد صفر معادل ساعت 00:00:00 و عدد 1 هم معادل ساعت 24:00:00 می باشد. برای مثال در اکسل عدد 0,5 ساعت 12:00:00 را نشان میدهد و یا عدد 0,75 ساعت 18:00:00 را نشان میدهد. شما میتوانید هر ساعتی از روز را که خواستید به روش زیر محسابه کنید به عنوان مثال ساعت 08:13:21 از حاصل جمع 21 + 13*60 + 8*3600 تقسیم بر 24*3600 محاسبه می شود که برابر است با عدد 0,3426 است. این عدد یک سریال نامبر است که معادل ساعت 08:13:21 است .
توابع تاریخ و زمان را به صورت زیر دسته بندی میکنیم:
Year function
خروجی این تابع سال مربوط به سریال نامبر آرگومان استو مثلا اگر آرگومال عد 31451,358 باشد خروجی تابع 1986 است.(این عدد مربوط به ساعت 08:35:31 می باشد).
همیشه خروجی تابع بین اعداد 1900 تا 1986 می باشد، سینتکس این تابع به صورت (YEAR (serial_number است .
Month function
سینتکس این تابع نیز مانند تابع year می باشد و خروجی آن عددی بین 1 تا 12 است که معادل با ماه سریال نامبر آرگومان است .
WeekDay Function
خروجی این تابع عددی بین 1 تا 7 است که معادل با روز هفته سریال نامبر آرگومان است. سینتکس این تابع هم مانند توابع قبلی می باشد.
Hour fuction
خروجی این تابع عددی بین 1 تا 23 معادل با ساعت سریال نامبر آرگومان است و سینتکس آن همانند توابع قبلیی است.
Minute function
خروجی این تابع بین 1 تا 59 است معادل با دقیقه سریال نامبر آرگومان است با سینتکسی مشابه سینتکس دیگر توابع می باشد.
Second function
خروجی این تابع مانند تابع minute بین 1 تا 59 است معادل با ثانیه سریال نامبر آرگومان است و سنتکس آن نیز مانند توبع قبلی است .
اگر بخواهیم خلاصه ای تمام توابع تاریخ و زمان در اکسل را برایتان نشان دهیم در جدولی مانند جدول زیر میتوان خلاصه کرد:
دو تابع Now و Today برای به دست آوردن لحظه فعلی با توجه به ساعت و تاریخ تنظیم شده بر روی کامپیوتر می باشد. هردو این توابع بدون آرگومان هستند و سینتکسی مشابه دارند.
Now function
همان طور که بالا گفتیم این تابع برای زمان فعلی کامپیوتر در فرمت تاریخ و زمان نشان میدهد ، سینتس تابع Now به صورت ()NOW می باشد.
Today function
این تبع تاریخ فعلی را نشان میدهد یعنی تاریخ امروز با توجه به تقویم کامپیوتعر شما تنها تفاوتی که با تابع Now دارد این است که تابع ساعت را نشان نمیدهد و به فقط همان تاریخ را نشان میدهد.
سینتکس تابع به صورت ()Today است.
در برخی مواقع ممکن است شما بخواهید تعداد روز های بین دو تاریخ را مشخص کنید در اکسل یک سری توابع برای این کار وجود دارد :
Day function
از این تابع زمانی استفاده میکنیم که تعداد روز های بین دو تاریخ را به دست آورید. سینتکس تابع Day به صورت DAYS(end_date, start_date)
این تابع دو آرگومان اجباری دارد ، 1.تاریخ انتهای بازه 2.تاریخ ابتدای بازه ، خروجی تابع تعداد روز های قرار گرفته بین این دو تاریخ می باشد.
آرگومان ها میتوانند به دو صورت Serial number و Text باشند.
در صورت سریال نامبر خروجی تابع حاصل تفریق دو عدد است.
DAYS (21; 13) =8
در صورت تکست می توان یکی از آرگومان ها را text و دیگری serial number باشد.
DAYS (“January 21, 1900”; ۱۳) =۸
DAYS (“۰۱/۲۱/۱۹۰۰”; “۰۱/۱۳/۱۹۰۰”) =۸
اگر آرگومان ها خارج از بازه زمانی در اکسل تعریف شود خروجی تابع خطای #NUM می باشد.
و اگر آرگومان های تابع عبارت متنی همان تکست باشند در این صورت نمی توان به صورت تاریخ آن را تعبیر کرد خروجی تابع خطای #VALUE! می باشد.
نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که برای وارد کردن تاریخ ها به صورت Text و عدد به خاطر رعایت ساختار آن دچار مشکل نشوید می توان از تابع DATE استفاده کنیم.
Days360 function
این تابع مانند تابع Days می باشد ، فقط تنها تفاوتی که دارد این است که فرض محاسبه تعداد روز ها ، سیستم سال 360 روزه میباشد. سینتکس تابع Days360 به صورت DAYS360 (start_date,end_date,[method]) است .
آرگومان اول و دوم مانند تابع Days با همان کاربرد است ، آرگومان سوم یک آرگومان اختیاری است.
آرگومان سوم یک مقدار منطقی است یعنی تعیین میکند که شما از روش آمریکایی یا اروپایی برای محاسبه استفاده میکنید. اگر True بود از روش اروپایی و در صورت خالی بودن یا False از روش آمریکایی استفاده میکند.
تفاوت روش آمریکایی و اروپایی در این است که ؛ در روش آمریکایی (NASD) اگر Starting Date روز آخر ماه باشد ، به روز سی ام همان ماه تبدیل میکند.و اگر Ending Date روز آخر ماه باشد در صورتی که روز شروع ، روز قبل سی ام ماه باشد ، تاریخ آخر به روز اول ماه آینده تبدیل میشود و در غیر این صورت روز آخر به روز سی ام تبدیل میشود.
در روش اروپایی ، Starting Date و Ending Date که در روز سی و یکم یک ماه است به روز سی ام همان ماه تبدیل میشود.
NetworkDays function
تابع NetworkDays مانند دو تابع قبل زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که بخواهید روز های بین دو تاریخ را محاسبه کنید. تفاوتی که دارد این است که این تابع فقط روز های کاری بین دو تاریخ شروع و پایان را محاسبه میکند ولی تعطیلات را محاسبه نمیکند. سینتکس آن به صورت NETWORKDAYS (start_date, end_date, [holidays]) است .
دو آرگومان اول مثل توابع قبلی ، تاریخ های شروع و پایان دوره میباشد. آرگومان سوم یک آرگومان اختیاری است که شامل تاریخ روز های تعطیلی حتی تعطیلات غیر از آخر هفته ها می باشد . در آمریکا تعطیلاتی مثل Federal or State Holidays را به عنوان آرگومان سوم قرار میدهیم، این آرگومان میتواند آدرس یک محدوده از اکسل که این تاریخ ها در آنها درج شده و یا یک آرایه دربردارنده Serial Number مربوط به این تاریخ ها باشد.
NetworkDays.INT function
این تابع دقیقا مثل تابع قبلی عمل میکند تنها تفاوتی که دارد این است که اجازه میدهد که روز ها و تعداد روز های تعطیلات آخر هفته را تعیین کنید. سینتکس آن به صورت NETWORKDAYS.INTL (start_date, end_date, [weekend], [holidays])
آرگومان های اول ، دوم و چهارم مشابه تابع قبل رفتار میکنند. آرگومان سوم باز هم اختیاری است و یک عدد است که تعیین میکند کدام روزها به عنوان تعطیلات آخر هفته قرار گیرد. درجدول زیر اعداد مربوط به آرگومان سوم آورده شده است :
YearFrac function
این تابع روز های قرار گرفته بین دو تاریخ را نشان میدهد که چه کسری از یک سال را شامل میشود.
سینتکس این تابع به صورت YEARFRAC (start_date, end_date, [basis]) است .
با آرگومان اول و دوم آشناییم ولی آرگومان سوم که اختیاری است نوع شمارش روز ها را تعیین میکند. با توجه به جدول زیر میتوانید عدد مورد نظر خود را برای آرگومان سوم قرار دهید:
در صورتی که آرگومان سوم عددی خارج از اعداد جدول خروجی تابع خطای #NUM! می شود.
در اکسل توابعی هم وجود دارد که برای به دست آوردن تاریخ های قبل و بعد از یک تاریخی که مشخص شده است مورد استفاده قرار میگیرید.
توابع که در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرند شامل :
EDate function
زمانی که بخواهید تاریخ روزی مثل یک روز خاص در ماه خاص را در چند ماه آینده یا گذشته به دست آورید. سینتکس این تابع به صورت EDATE (start_date, months) می باشد.
آرگومان اول مربوط به تاریخ شروع است و آرگومان دوم تعداد ماه های مورد نظر است. خروجی این تابع به صورت سریال نامبر یعنی یک عدد صحیح است ، میتواند منفی یا مثبت باشد . اگر منفی باشد تاریخ قبلی و اگر مثبت باشد تاریخ های بعد از تاریخ آرگومان اول را نشان میدهد.
اگر خروجی عدد صحیح نباشد ، اکسل عدد را Truncateخواهد کرد ینی اعشار آن را پاک میکند.
اگر آرگومان اول در بازه تاریخی که میخواهید مورد قبول اکسل نباشد خروجی تابع خطای #NUM! خواهد بود.
Eomonth function
این تابع مانند تابع قبلی عمل میکند ، با این تفاوت که خروجی این تابع سریال نامبر مربوط به روز آخر چند ماه بعد و یا چند ماه قبل از تاریخی است مشخص شده است . سینتکس این تابع به صورت EOMONTH (start_date, months)
Workday function
این تابع به منظور محاسبه سریال نامبرروزی با فاصله چند روز کاری قبل یت بعد از تارخ مشخص استفاده می شود. روز های تعطیلات در محاسبات این تابع قرار نمی گیرند. از این تابع برای محاسبه تاریخ تحویل ها یا موارد مثل آن می توان استفاده کرد. سینتکس آن به صورت WORKDAY (start_date, days, [holidays]) می باشد.
آرگومان اول تاریخ شروع و آرگومان دوم تعداد روز های کاری مورد نظر بعد یا قبل از تاریخ شروع است. این آرگومان یک عدد صحیح مثبت یا منفی است. آرگومان سوم مانند آرگومان سوم تابع NETWORKDAYS می باشد، میتواند آدرس یک محدوده از اکسل که تاریخ های تعطیلات در آن ها مخص شده است با یک آرایه در بردارنده سریال نامبر مربوط به این تاریخ ها باشد.
Workday.INT function
این تابع نیز مانند تابع WORKDAY رفتار میکند تنها تفاوت آن در این است که این تابع مانند چیزی که راجع به NETWORKDAYS.INT گفتیم ، که روز های تعطیل آخر هفته را مشخص کرد می باشد. سینتکساین تابع به صورت WORKDAY.INTL (start_date, days, [weekend], [holidays]) است.
آرگومان سوم این تابع مانند آرگومان NETWORKDAYS.INT می باشد که قبلا در مورد آن توضیح دادیم .
جهت رفع مشکلات رایانه و حل مشکلات تلفن همراه خود کافیست با کارشناسان مجرب رایانه کمک تماس گرفته و به صورت شبانه روزی از خدمات غیر حضوری رایانه کمک بهره مند شوید.
شماره های تماس از سراسر کشور:
9099071540 (تلفن ثابت)
021-7129 ( تلفن ثابت و همراه)
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 1 / 5. تعداد امتیازات 1
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)