چنانچه در حوزه برنامه نویسی و یا وب مستری (web master) فعالیت دارید قطعا نام پروتکل اف تی پی (ftp) به گوشتان خورده است ولی هیچگاه به دنبال معنی و کاربرد این پروتکل نرفته باشید. FTP یکی از پرکاربردترین و قدیمیترین پروتکلهای اینترنت است.
در این مطلب با گروه فنی رایانه کمک همراه باشید تا با مفاهیمی چون کاربرد FTP در طراحی سایت ، امنیت اف تی پی و روش های استفاده از پروتکل ftp بیشتر آشنا شوید.
پروتکل FTP چیست ؟
پروتکل FTP یا File Transfer Protocol توسط شخصی به نام آبهای بوشان (Abhay K. Bhushan) در سال 1971 میلادی با عنوان RCF114 به منظور انتقال فایل میان شبکه آرپانت که شبکه ای متشکل از کامپیوترهای چندین مرکز نظامی و دانشگاهی و تعدادی از اشخاص می باشد انتشار داده شد.
وظیفه FTP انتقال فایل ها از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر می باشد که با هدف ارائه یک روش استاندارد برای انتقال فایل در شبکه ای کوچک از کامپیوترها منتشر شد این شبکه ها شامل چند مرکز نظامی، دانشگاهی و عده کمی از افراد بودند.
در ابتدای انتشار این پروتکل چون شبکه از تعداد مشخص و کمی از کامپیوترها و کاربران تشکیل شده بود ، مسائل امنیتی در نسخههای اولیه پروتکل FTP به خوبی رعایت نشده بود. در نتیجه همین موضوع باعث شد که با گسترش شبکه کامپیوتر و افزایش ناگهانی ، کاربران این پروتکل کمی ذر مورد مسایل امنیتی حساس شوند. از این رو شرکت های سازنده پروتوکل FTP تصمیم گرفتند برای پر کردن این خلا امنیتی ، نسخه های بروزشده RFC 2228 و RFC 2428 و را ارائه دهند.
FTP یک پروتکل استاندارد بر پایه TCP/IP است و معمولا ارتباط در این پروتکل از طریق پورتهای 20 و 21 برقرار میشود. پورت 21 به منظور ارتباط میان سرور و کلاینت و پورت 20 برای تبادل و ارسال فایلها در شبکه مورد استفاده قرار میگیرد.
برای انتقال فایل ها بین دو کامپیوتر یا سرور روی پروتکل ftp باید روی سیستم مبدا یا همان کلاینت از نرم افزار های FTP کلاینت، و روی کامپیوتر یا سرور مقصد FTP سرور نصب و راه اندازی شود.
پروتکل POP3
برای آشنایی با مزیت های پروتکل POP3 می توانید مقاله ” ایمیل فرستادن با استفاده از outlook طریق پروتکل POP3 ” را مطالعه کنید.
سرویس های ftp client و ftp server :
برای استفاده از پروتکل ftp به منظور انتقال فایل ها در شبکه دو پیش نیاز مهم و اصلی احتیاج داریم :
1. ftp client :
جهت انتقال و تبادل فایل ها توسط پروتکل ftp باید حتما از نرم افزار های مخصوص ftp که به صورت گرافیکی می باشند استفاده کنید. علاوه بر استفاده از این نرم افزار ها روش های دیگری هم وجود دارند که در ادامه این مطلب به توضیح آن ها خواهیم پرداخت.
2. ftp server :
برای استفاده از این سرویس می بایست نرم افزاری با عنوان ftp server را بر روی server و یا سیستمی که قصد استفاده از آن به عنوان server را داریم نصب کنیم. وظیفه این نرم افزار ایجاد برقراری ارتباط با client و همچنین پردازش دستورات ارسالی از طرف آن به server است.
روش های استفاده از FTP
به طور کلی جهت استفاده از پروتکل ftp سه روش وجود دارد که این سه روش عبارتند از :
- استفاده از مرورگر های اینترنتی :
برای برقراری اتصال به سرورهای اف تی پی می توانیم از مرورگرهای اینترنتی مثل موزیلا فایرفاکس (firefox) و گوگل کروم (google chrome) استفاده کرد.
در این روش فقط کافیست آدرس ftp یک سایت (ftp.mydomain.com) را در نوار آدرس مرورگر خود تایپ کنید.
بعد از آن باید username و password مربوطه را وارد کنید.
استفاده کردن از این روش جهت خواندن و یا جستجوی فایل مناسب می باشد زیرا مرورگرها فقط توانایی نمایش فایل ها و محتویات فضای مورد نظر را دارند و نمی توانند فایل ها را آپلود و یا ارسال کنند.
2. استفاده از نرم افزار های گرافیکی :
استفاده از این روش مرسوم ترین و رایج ترین راه استفاده از انتقال فایل توسط ftpمی باشد. در این روش کافی است کاربر برنامه هایی نظیر Filezilla ، CuteFTP را بر روی سیستم خود نصب کند و به راحتی به سرور اف تی پی وصل شود .
با استفاده از این نرم افزار ها می توانید با عملیات drag and drop به آسانی فایل های مورد نظر خود را آپلود و یا دانلود کنند.
نرم افزار Filezilla را از سایت 71398 دانلود کنید.
سایت 71398 ، سایت دانلود رایگان نرم افزار های کاربردی کامپیوتر و تلفن همراه
به دلیل اینکه محیط کاربری این برنامه ها بیشتر به محیط پیش فرض ویندوز شبیه است احتیاج به دانش فنی زیادی ندارد و این از جمله مزیت های استفاده از این روش به شمار می آید.
در ضمن باید این نکته را ذکر کنیم که این روش از امنیت و سرعت بیشتری نسبت به روش اول برخوردار است.
3. استفاده از خط فرمان (Command Line) :
در این روش قادر خواهید بود تا با استفاده از خط فرمان سیستم عامل ها به سرور اف تی پی متصل شوید ولی به علت عدم وجود رابط گرافیکی کاربرپسند این روش کمتر استفاده می شود.
عملکرد پروتکل اف تی پی
تمام عملیاتی که بین کلاینت و سرور در FTP انجام میشود ، از قبل توسط یک سری دستوراتی تعریف شده است که این کدها و دستورات ثابت هستند و وضعیت اتصال یا اطلاعات تبادیل شده و …. را نشان میدهد.
به عنوان مثال وقتی که میخواهید یک یا چند فایل و پوشه را روی سرو FTP حذف کنید کافیست روی نرم افزار خود گزینه حذف را انتخاب میکنید و دستور DELE بهمراه پارمتر نام فایل به FTP سرور ارسال میگردد.
برخی از این عملکرد ها عبارتند از :
- Get :دانلود فایل یا فایل های درخواستی از اف تی پی
- Ls : مشاهده لیست فایلها و دایرکتوری ها
- Lcd : تغییر مکان فولدر فعلی FTP
- Mkdir : ایجاد یک فولدر روی اف تی پی
- Put : کپی یک فایل از سیستم مبدا به FTP سرور
- Rmdir : حذف یک فولدر در اف تی پی
- Quit : خروج از اف تی پی
تفاوت SSL و TLS چیست؟
با وجود اهمیت بسزایی که امنیت در شبکه و وب دارد توصیه ما به شما این است که حتما مطلب ” تفاوت SSL و TLS چیست؟ ” را مطالعه کنید.
مزایای استفاده از از FTP :
- امکان مشاهده لیست تمام پوشه های تعریف شده در اکانت کاربری FTP
- تغییر نام فایل و پوشه
- حذف فایل یا پوشه
- انتقال فایل و پوشه بین پوشه های مشخص
- ایجاد پوشه و فایل جدید
- انتقال یا آپلود فایل از کامپیوتر مبدا به سرور یا کامپیوتر مقصد
- انتقال یا دانلود فایل از سرور FTP به کامپیوتر مقصد
- جستجو در دایرکتوری ها
امنیت پروتکل FTP:
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم زمان ارائه پروتکل ftp شبکه های کامپیوتری بسیار محدود بود و به همین علت هم در آن زمان به مسائل امنیت سایبری و رعایت نکات امنیتی در ایجاد ارتباطات توجهی نمی شد و چنانچه فردی در این میان به مسیر ارتباطی ftp راه پیدا می کرد به آسانی می توانست عملیات صورت گرفته را بررسی یا حذف کند و یا همچنینبا تغییر فایل ها و اطلاعات موقعیت سایت را به خطر بیندازد. به همین دلیل امروزه اکثر کاربران از FTPS استفاده میکنند. FTPS اطلاعات و ارتباطات رمزنگاری میشوند تا هکرها، خرابکارها و یا هر کاربر غیرمجاز دیگری نتواند به راحتی به فایلهای سرور دسترسی داشته باشد.
در پایان امیدواریم این مطلب برای شما سودمند و مفید بوده باشد.
نظرات و پیشنهادات خود را می توانید بصورت کامنت در صفحه رسمی اینستاگرام رایانه کمک قرار دهید.
جهت رفع مشکلات رایانه و حل مشکلات تلفن همراه خود کافیست با کارشناسان مجرب رایانه کمک تماس گرفته و به صورت شبانه روزی از خدمات غیر حضوری رایانه کمک بهره مند شوید.
شماره های تماس از سراسر کشور:
9099071540 (تلفن ثابت)
021-7129 ( تلفن ثابت و همراه)
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره پنج ستاره
میانگین رتبه 2 / 5. تعداد امتیازات 1
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)