چگونه عکس های فتوشاپی و دست کاری شده را تشخیص دهیم؟
شاید برای شما هم پیش آمده است که به یک عکس برخورده اید ولی به نظرتان همه مناظر عکس واقعی بنظر نمی رسد؟! یا اینکه شک کرده اید که آیا این عکس واقعی است یا دست کاری شده است.
در هر صورت در موقعیتی قرار گرفته اید که نیاز دارید تشخیص دهید این عکس دست کاری شده است یا خیر. شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام پر از عکسهای فتوشاپ شده یا همان دست کاری شده است که برخی زمینه ساز شایعات فراوانی شده اند.
در این مقاله ما سعی داریم روشهایی را برای شما شرح دهیم که به تشخیص عکسهای فتوشاپ شده یا همان دستکاری شده کمک میکند. اگر شما نیز علاقه مند به این مطلب هستید پس تا انتهای مقاله با تیم کمک کامپیوتر تلفنی رایانه کمک همراه باشید.
تشخیص عکس های فتوشاپ شده با توجه به این موارد
در ادامه مقاله ما بررسی مواردی میپردازیم که اگر شما در عکسها دقت کنید به آنها پی خواهید برد.
1-تشخیص از روی تغییرات رنگی در عکس های فتوشاپ شده
اگر به عکس دقیق شویم و خوب دقت کنیم به نظرمان می آید رنگ و لعاب عکس طبیعی نیستند. یا حسی به ما می گوید این عکس واقعی نیست و یک تغییراتی در آن اعمال شده است. اگرچه اکتفا کردن به حسها علمی نیستند ولی گاهی اوقات پاسخهای مناسبی هستند.
مثلا هنگام برخورد به یک عکس چهره دقت میکنیم که زمینه رنگ پوست صورت کاملا شفاف و به قولی مثل آینه میباشد. در دنیای واقعیت هر پوستی هرچقدر هم که عالی ولی مواردی طبیعی مثل چین و چروکهای ریز یا دانههای زیر پوستی و منافذ صورت به چشم میآید.
در برخی عکسها چنان دست کاری میشود که این موارد جزئی را برطرف میکنند تا نواقص پوست رفع شود. روتوش کننده های غیر حرفه ای کاری میکنند که عکس از حالت طبیعی خارج شود و همین رنگ پاشی سنگین بر روی عکس باعث میشود که به راحتی تشخیص دهیم عکس دستکاری شده است.
2- الگوها و اشیا تکراری درون عکس های ادیت شده فتوشاپی
راهکار دیگری که میتواند خواب خوبی برای سوال “چگونه عکس های فتوشاپی و دست کاری شده را تشخیص دهیم؟” دقت کردن به محیط درون عکس و یافتن موارد مشابه یا ابزاری است که ممکن است حضور آنها ضرورتی نداشته باشد.
یکی از مواردی که در فتوشاپ به وفور استفاده میشود شبیه سازی کردن است. یعنی اینکه قسمت مدنظر از عکس را کپی میکنند و به بقیه قسمتهای عکس میچسبانند. مثلا در یک تصویر طبیعت با کپی از قسمت درخت کاری شده قسمت خشک آن را نیز شبیه سازی میکنند. شبیه سازی در موارد دیگر مثل ستارگان آسمان شب یا جمعیت یک استادیوم و.. استفاده میشود. شبیه سازی یکی از راه های موثر برای خلق یک عکس منظره با کپی کردن از دیگر قست های عکس می باشد. حال اگر به عکس دقیق شویم الگوهای تکراری را می توانیم پیدا کنیم. اگر در عکس از الگوها و اشیا تکراری استفاده شده باشد متوجه میشویم که این عکس شبیه سازی شده است و دست کاری شده است و تصویر واقعی این نیست. با این روش که توسط کارشناسان فنی کامپیوتری و موبایلی رایانه کمک پیشنهاد میشود
پیشنهاد مطلب : آموزش استفاده از فیلتر های فتوشاپ
3- کج شدن های غیر طبیعی در تصاویر فتوشاپ شده را بررسی کنید
اگر به عکس دقت کنیم و جزییات را بیشتر ببینیم متوجه میشویم که بعضی از خطوط عکس به طور غیر واقعی کج هستند. این به این دلیل است که وقتی عکس فتوشاپ میشود و از ابزار خاص برای کوچک یا بزرگ کردن آن قسمت عکس استفاده کرده است جزییات ریز آن قسمت دچار تاب خوردگی و کج شدن غیر طبیعی شده است.
به طور مثال اگر پس زمینه یک عکس کاشی باشد و یک قسمت عکس دستکاری شده باشد ناگهان میبینیم که خطوط کاشی زمینه عکس منطبق نیستند و دچار پیچ خوردگی شده است و متوجه میشویم عکس دست کاری شده است. از این نوع ویرایش برای تغییر سایز اندام بسیار استفاده میشود.
4- سایه ها بهرتین روش برای یافتن عکس های ادیت و ویرایش شده در شبکه های مجازی
اگر یک طراح غیر حرفه ای یک عکس را فتوشاپ کرده باشد بزرگترین اشتباهی که مرتکب میشود عدم دقت در زاویه سایهها می باشد. زاویه سایهها در عکس نکته بسیار مهمی میباشند. اینکه یک سایه در چه موقع از روز به چه صورت است وچه مواردی در سایه پیدا هستند از نکاتی است که در یک عکس باید دقت کرد اگر متوجه شدیم
سایه ها نامتعارف هستند و اشتباه هستند پس باید به دست کاری بودن عکس شک کنیم. همچنین اینکه سایهها حجم دارند و نشان دهنده جنس هستند مثلا سایه یک سنگ با سایه ابر کاملا از نظر نمای ظاهری متفاوت است.
5– نقاط تار شده و نویزهای رنگی عکس های دست کاری شده
هنگامی که یک عکس مکرر در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شود و بارها ذخیره و مجدد بارگذاری شود فشرده سازیهای مصنوعی بر روی عکس دیده میشود. و این باعث می شود که عکسها تار میشوند و رنگها کاملا مشخص نباشد. تصاویر ویرایش شده معمولا در قسمتهای ویرایش شده دارای لبههای تار میشوند.
به طور مثال فردی که میخواهد متن روی عکس سفید را با قلم موی سفید حذف کند؛ نویزهای JPEG اغلب مثل چسب به لبه قسمت رنگ شده میچسبد و شما متوجه میشوید که دست کاری شده است.
6– بررسی موقعیت مکانی و داده های EXIF
راهکار دیگر برای این که چگونه عکس های فتوشاپی و دست کاری شده را تشخیص دهیم؟ ، بررسی مکان و داده های ثبت شده عکس است.
دادههای اگزیف” EXIF” مربوط به مواردی است که باید هنگام عکاسی کردن مطلع باشیم. این دادهها همراه با عکس ذخیره میشوند دادهها اطلاعاتی مانند فاصله کانون،دیافراگم،سرعت شاتر، ISO و… میباشند. و دادههای موقعیت مکانی هم به صورت مختصات واقعی در عکس ذخیره میشوند.
به صورت تخصصی تر اگر تصویری را مشاهده کنیم با عمق میدان بسیار کم زمینه آن باید تار باشد. هرچه قدر سرعت شاتر پایین باشد به معنی تار شدن هر جسم در حال حرکت میباشد. یا فاصله کانونی بلند پس زمینه را فشرده میکند و یک تصویر مسطح با عمق میدان کم به ما میدهد. اگر از این پارامترها مطلع باشیم و هنگام مشاهده یک عکس خلاف آن ها را ببینیم پس متوجه میشویم این عکس دست کاری شده است.
به طور مثال اگر دو عکس همزمان با هم گرفته شده باشند و دو بازه متفاوت را نشان دهند میتوانیم با دادههای موقعیت جغرافیایی بررسی کنیم. برای این کار میتوانیم روی google maps برویم و با استفاده از نمای خیابان یا تصاویر ماهواره ای بررسی کنیم.
یادتان باشد هر نوع ابزار ویرایش مانند فتوشاپ که برای ویرایش عکس استفاده شده باشد در قسمت دادههای EXIF لیست خواهد شد. گاهی مواقع عکاسان از ویرایش جهت پیشبرد هدف استفاده میکند و همیشه به معنای فریب کاری نمیباشد.
7- استفاده از سایت FotoForensics آسانترین روش یافتن عکس های ادیت شده در فتوشاپ و برنامه های ویرایش تصاویر
حضور برخی سایتهای معتبر به ما این امکان را داده است که به راحتی عکسهای جعلی را از واقعی تشخیص دهیم. سایت Fotoforensics.com یکی از این سایتها میباشد. این سایتها برای پیدا کردن قسمتهای دست کاری شده یک عکس از تجزیه و تحلیل میزان خطا یا به اختصار ELA استفاده میکنند. در دو تصویر زیر با مقایسه آنها متوجه عملکرد این سایت میشویم.
در تصویر اول لبه ها از روشنایی و بافت متشابهی نسبت به هم برخوردار هستند.
در عکس دوم یک شیر به صورت فتوشاپی به عکس اضافه شده است که در نتایج ELA مشاهده میکنیم رنگ و روشنایی شیر با تصویر زمینه اش بسیار متفاوت است و این نشان میدهد شیر به صورت دست کاری شده به این عکس اضافه شده است.
یک نکته هنگام استفاده از این سایت فراموش نکنید
لبههای عکس باید روشنایی و بافت یکسانی در تحلیل ELA با بقیه قسمتهای عکس داشته باشند
هم چنین از سایت Forensically نیز می توانید برای تشخیص جعلی بودن عکس استفاده کنیم.
حتما مطالعه کنید: رفع مشکل لگ زدن و کرش زدن فتوشاپ
8-سایت Image Edited برای پیدا کردن عکس های ادیت شده
این سایت یکی از سایتهایی است که در قضاوت جعلی بودن یا نبودن یک عکس به ما کمک میکند. این سایت دادههای EXIF را از لحاظ ناسازگاری در مناقطی مانند مدل دوربین و فضاهای رنگی برری میکند.
این سایت با استفاده از نویز های JPEG و اشباع بیش از حد الگوهایی را نمایش میدهد که نشان می دهد بخشهایی از یک تصویر کپی شده اند.
این روش جزو آساترین ترفند های است که توسط متخصص های فنی کامپیوتر و موبایل رایانه کمک پیشنهاد میشود تا بتوانید عکس های تقلبی و دستکاری شده را تشخیص دهید.
9- با استفاده از مرورگرها عکس های مشابه را پیدا کنید و ببرسی کنید.
در نهایت اگر هیچ کدام از روشهای بالا برای تشخیص عکس فتوشاپ شده و دست کاری به ما کمک نکند میتوانیم با استفاده از جستجو در مرورگرها نمون های دیگر از همان عکس را جست و جو کنیم. در این روش سایتهایی را پیدا می کنیم که به ما کمک میکند جعلی بودن عکس را بفهمیم و جزییات دقیق تری از عکس مشکوک را مطالعه و تجزیه و تحلیل کنیم.
سخن آخر
از زمانی که دنیای مجازی و نرم افزارهای مختلف ادیت عکس پیشرفت کرد، عکسهای جعلی در فضاهای مجازی به وفور پیدا شدند و این موضوع اتفاق جدیدی نیست. آنچه مهم است این است که شما در موارد ضروری و نیاز بتوانید عکس واقعی را از جعلی تشخیص بدهید. شاید این کار به نظر دشوار میرسد.
اما روشهایی که در این مقاله معرفی کردیم کمک بسیار شایانی به شما میکند تا عکس دست کاری شده را از واقعی متمایز کنید. امیدواریم مقاله “چگونه عکس های فتوشاپی و دست کاری شده را تشخیص دهیم؟” برای شما مفید و کاربردی بوده باشد . شما می توانید در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه با کارشناسان ما در رایانه کمک، تماس حاصل فرمایید.