تفاوت هارد HDD و SSD در چیست؟
با پیشرفت علم هر ساله شاهد قطعات سخت افزاری قدرتمندی هستیم که توسط شرکت و کمپانی های مختلف طراحی و برای رقابت وارد بازار میشوند. بنابراین از کارهایی که بیشتر کارشناسان فنی کامپیوتر انجام میدهند، مقایسه کردن سخت افزار های جدید با نسل قبلی تا بتوانند قدرت آن را به کاربران نشان دهند.
به همین دلیل یکی از معروف ترین سوالات رایانه ای که در ذهن بیشتر کاربران بوده تفاوت و قابلیت های هارد های اس اس دی با اچ دی دی است که کدام میتوانند گزینه مناسب تری باشند. از این جهت تیم سخت افزار و تعمیرات کامپیوتری رایانه کمک قصد دارد در این مطلب به صورت کامل به مقایسه هاردهای SSD و HDD بپردازد بنابراین اگر شما هم علاقه دارید تا به صورت کامل با تمام مزیت و معایب هارد های SSD جدید و HDD قدیمی آشنا شوید با ما همراه باشید.
هارد SSD استفاده کنیم یا HDD ؟
- از شما میخواهم که به پرسش های زیر توجه کنید.
- چه هارد دیسک برای کار من مناسب است؟
- کدام هارد از لحاظ قیمت مناسب است؟
برای جواب هر کدام از سوالات نیاز به مشاوره تلفنی کامپیوتری است تا متناسب با کسب و کار و نوع فعالیت هر فردی بهترین نوع هارد دیسک معرفی شود.
اما به صورت خلاصه میتوان گفت، امروزه فضا های ذخیره سازی مختلفی طراحی شده اند که هر کدام تکنولوژی و الگوریتم های مخصوص به خود را دارند، به همین بهتر است قبل از خرید هارد برای ارتقا لپ تاپ یا کامپیوتر خود به صورت کامل با انواع HARD های ذخیره سازی آشنا شوید.
هارد HDD یا معمولی چیست؟
در اولین قسمت با هارد های HDD آشنا میشویم که مخفف عبارت hard disk drive به معنای “درایور هارد دیسک” است، تکنولوژی ساخت HDD به 1956 میلادی برمیگردد و با این که سالهای از تولید آن گذشته اما با تغییرات مختلفی روبرو شده و به عنوان معروفترین هارد های سبک درون بازار حضور دارند.
هادر HDD به دلیل این که تکنولوژی قدیمی دارد نسبت به هارد SSD که در ادامه با آن آشنا میشویم از برخی جنبه ها نظیر ( سرعت، قیمت، کارایی و…) تفاوت های دارند.
تکنولوژی هارد های HDD بدین صورت است که اطلاعات دریافتی با استفاده از بازویی هد بر روی پلتر (فضای مخصوص ذخیره سازی اطلاعات) نوشته و خوانده میشود.
همچنین سرعت چرخش پلتر HDD در حالت عادی 5400 دور دقیقه است و در زمان فعالیت سنگین به 15000 دور در دقیقه هم میرسد، همین موضوع باعث میشود سرعت read and write آن بالا باشد.
این گونه هاردها برای انجام هر نوع فعالیتی ساخته شده اند و به صورت گسترده در زمان اسمبل کردن و ارتقا لپ تاپ و کامپیوتر از آنها استفاده میشود.
هارد دیسک SSD چیست؟
SSD مخفف عبارت Solid State Drive به معنای درایو حالت جامد است و نسخه جدید و پیشرفته تر هادر های HDD است که در دیوایس های مختلف (کامپیوتر، کنسول و…) استفاده میشود.
این گونه هارد ها به دلیل این که از الگوریتم و فضای ذخیره سازی نسل جدید بهره میبرنند سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات آنها به شکل قابل توجهی سریع است.
منظور از درایو جامد این است که فضای ذحیره سازی درون آن برعکس هارد HDD از هد و پلتر استفاده نمیشود و اطلاعات در زمان ورود به هارد بر روی جایگاه های مخصوص فلش ذخیره میشود.
در واقع SSD ها با استفاده از حافظه مبتنی بر فلش جایگزین دیسک های HDD سنتی شده اند. در شکل زیر میتوانید به صورت کامل تفاوت هارد HDD و SSD از نظر ظاهری و بیرونی مشاهده کنید.
هارد دیسک SAS چیست؟
علاوه بر هارد های SSD و HDD یک دسته بندی دیگر هارد های با الگوریتم SAS است که از تکنولوژی و قدرت بسیار بالایی بهره میبرند به طوری که در سازمان ها و شرکت های بزرگ از آنها استفاده میشود.
هارد دیسک های SAS سرعت بسیار بالایی در پردازش اطلاعات دارند به همین دلیل بیشتر برای ذخیره سازی درون سرور های برای نگه داری اطلاعات استفاده میشود تا بدون افت سرعت امکان خدمت رسانی به تمام کاربران یا پرسنل های یک شرکت را داشته باشند.
البته توجه داشته باشید در این مقاله قصد داریم به تفاوت هارد HDD و SSD در چیست؟ بپردازیم به همین دلیل هادر های SAS را در یک مطلب دیگر به نام “هارد دیسک sas چیست” آن را برسی کرده ایم که میتوانید آن را مطالعه کنید.
تفاوت و فرق هارد اس اس دی و هارد عادی
در این قسمت قصد داریم به تفاوت هارد HDD و SSD بپردازیم و هر کدام را به صورت کامل شرح میدهیم.
1 . تفاوت سرعت هارد SSD با HDD
اصلی ترین تمایز بین هارد دیسک های SSD با HDD در سرعت read و write اطلاعات و داده هاست، به دلیل تکنولوژی جدیدی که در هاردهای SSD وجود دارد سرعت انتقال و مشاهده داده ها بسیار بالا است. علت این موضوع در نحوه طراحی و وسایلی است که درون آن استفاده شده است.
درون هارد های HDD زمانی که بخواهید فایلی را به آن انتقال دهید، ابتدا لازم است پلتر دستگاه شروع به چرخیدن کند، پس از آن هد دستگاه لازم است نقاط خالی هارد مغناطیسی را بررسی و اطلاعات شما را با تمام جزئیات در آنها ذخیره کند. به همین دلیل زمان زیادی طول میکشد تا انتهای یک هد بتواند اطلاعات را ذخیره و به انجام دستور بعدی بپردازد.
اما هارد های SSD به دلیل این که به صورت فلش طراحی شده اند، هد و پلتر ندارند و تمام اطلاعات به صورت مستقیم بر روی حافظه ذخیره میشود به همین دلیل سرعت ثبت و فراخوانی دیتا در SSD بسیار بالا تر است.
2 . تفاوت میزان مصرف انرژی SSD با HDD
اگر بخواهیم میزان مصرف برق این دو را با هم مقایسه کنیم بدین صورت است که اس اس دی مقدار انرژی کنتری مصرف میکند.
به طور کلی هارد کامپیوتر، برق بسیار کمی از Power دریافت میکنند و اگر از هر دو آنها استفاده میکنید، نیازی نیست نگران مصرف بالای آنها باشید.
به طور میانگین طبق بررسی های کارشناسان تعمیر کامپیوتر و لپ تاپ رایانه کمک، میزان انرژی مصرفی هاردهای HDD تقریبا بین 6 تا 8 وات بوده، اما هارد های SSD تقریبا 2 تا 4 وات است.
پیشنهاد مطلب: تفاوت هاردهای مکانیکی با هاردهای جامد
3 . مقایسه هارد دیسک عادی با اس اس دی از نظر ظرفیت حافظه
مورد بعدی که باید به آن اشاره کنید بحث فضا ذخیره سازی اطلاعات است، امروزه بیشتر هارد با فضاهای مختلف ساخته میشوند تا کاربران بسته به حجم، هارد مورد نظر خود را تهیه کنند به همین دلیل در بین هارد های HDD از فضای 40 گیگابایتی در بازار وجود دارد تا 10 ترابایتی اما هارد های SSD به دلیل این که قیمت آنها به شدت بالا نرود، بین 128GB تا 1TB در بازار برای خرید کاربران عادی وجود دارد.
4 . قیمت هارد HDD با SSD
یکی از اصلی ترین تفاوت هارد HDD و SSD در میزان قیمت آنها است.
مطمئنا تاکنون باید متوجه شده باشید که SSD در بیشتر موارد بهتر از HDD است پس به دلیل کارایی و مزیت های که دارد هزینه آن بالا است.
به عنان مثال قسمت یک هارد ITB از نوع SSD تقریبا 2.800.000 تومان است اما هارد ITB از نوع HDD تقریبا 1.000.000 تومان است. (در سال 1400)
5 . مقاومت در برابر لرزش و ضربه به هارد نسل جدید و قدیم
توجه داشته باشید که هر گونه لرزش، ضربه که به صورت ناگهانی و محکم به هر نوع هادری وارد شود امکان خراب شدن وجود دارد.
اما در هارد های HDD به دلیل این که قدیمی هستند در مقابل ضربه های ناگهانی و لرزش های شدید، آسیب پذیر هستند زیرا ممکن است هد به پلتر برخورد کند و باعث آسیب شود.
ولی هارد های SSD به دلیل این که از حافظه سخت استفاد میکنند، فاقد پلتر گَردان و هد هستند، به همین دلیل مقاوت آنها کمی بیشتر از HDD ها است و میتوانند در زمانی که فعال هستند، آنها را جابهجا کنید و هیچ مشکل سخت افزاری یا نرم افزاری برای هارد شما به وجود نیاید.
6 . مقایسه کامل هارد دیسک پرسرعت SSD با HDD از نظر میزان صدا، لرزش و گرما
در هادر های HDD به دلیل این که پلتر و هد وجود ندارد، از همه نظر دچار ارزش هستند.
به عنوان مثال میزان صدای کمتری نسبت به HDD دارنند و چون برای خاندن و نوشتن اطلاعات بر روی آنها نیاز به چرخش پلتر نیست، لرزش کمتری دارنند که اگر از تمامی این موارد را در کنار یکدیگر قرار دهید، هارد های SSD گرمای کنتری تولید میکنند.
اما عکس تمامی ین موارد درون هارد های HDD وجود دارد که باعث میشود لرزش داشته باشیم که به طبع آن صدای ضعیفی از آن در زمانی که هارد در حال فعالیت سنگین است، خارج میشود و گرما تولید میکند.
7 . وزن و مقاومت در برابر خرابی هارد SSD نسبت به HDD
از معایت هارد های HDD میتوان به وزن سنگین آنها اشاره کرد، یکی از مزیت های هارد sddاین است که وزن و حجم آنها بسیار کم است.
طبق بررسی های انجام شده تیم فنی کارشناسان رایانه کمک عمر مفید انواع هارد های HDD جدول 1.500.000 میلیون ساعت است، اما در انواع هارد های SSD این زمان از 2.000.000 هم بالاتر میرود.
مطلب مرتبط: جلوگیری از پر شدن هارد
مقایسه شباهت های هارد SSD با HDD
در قسمت بالا به تمامی تفاوت های که این دو هارد با یکدیگر دارند را بررسی و هر کدام را شرح دادیم، اما تفاوت های هم درون آنها وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
1 . هارد های اکسترنال و اینترنال
هر دو نوع هارد به صورت اکسترنال و اینترنال در بازار جهانی وجود دارند و افراد با در نظر گرفتن نوع فعالیت و کار خود بین اس اس دی و HDD یکی را انتخاب میکنند.
2 . نوع رمزگذاری و رمزنگاری اطلاعات هارد
شباهت بعدی هارد اس اس دی با اچ دی دی در همین موضوع است و شیوه خواندن و نوشتن اطلاعات در هر دو آنها به یک صورت است که این امکان را میدهد تا بتوانید اطلاعات خود را بین آنها جا به جا کنید.
حتما مطالعه کنید: نخواندن هارد اکسترنال در ویندوز ۱۰ و رفع مشکل آن
پرسش و پاسخ کاربران برای هارد external و internal
در این بخش سعی میکنیم به تعدادی از سوالات کاربران بپردازیم که در این زمینه با مشکل یا سوال روبرو شده اند.
آیا میتوان اطلاعات روی هارد دیسک SSD به HDD منتقل کرد؟
بله. این موضوع هر برای هاردهای داخلی کامپیوتر و لپ تاپ و هارد های خارجی صدق میکند.
برای هارد های که درون کامپیوتر یا لپ تاپ وجود دارنند میتوانید با روش های مختلفی آنها را منتقل کنید، مثلا با کابل LAN هر دو را به هم متصل کنید.
و برای هارد های خارج از کامپیوتر یا لپ تاپ ( اکسترنال) میتوانید از یک دیوایس به عنوان واسط استفاده کنید و اطلاعات را بین یکدیگر منتقل کنید
آیا میتوان بر روی کامپیوتر هر دو هارد SSD و HDD فعال کرد؟
بله، همان طور که میتوانید درون کامپیوتر خود فقط یک هارد SSD یا HDD قرار دهید ، امکان این که به صورت همزمان دو هارد را متصل کنید امکان پذیر است، فقط باید قبل از آن مطمئن شوید که مادربرو کامپیوتر سوکت مخصوص برای اتصال هر دو را داشته باشد.
بیشتر مادربردهای امروزی قابلیت پشتیبانی از 4 تا کابل sata را دارند و میتوانند همزمان 4 عدد هارد را به آن متصل کنید.
از هارد SSD استفاده کنیم یا HDD
یکی از شایعترین سوالات کاربران این است که بلاخره با تمام مزیا و معایب هارد های SSD و HDD ما از کدام استفاده کنیم.
این موضوع ارتباط مستقیم با موارد (نوع فعالیت شما با کامپیوتر، میزان هزینه و…) دارد. بنابراین هر فرد لازم است با در نظر گرفتن موارد گفته شده، بهترین نوع هارد را برای دستگاه خود شناسایی کند
اما به طور کلی اگر توان خرید دارید پیشنهاد میکنیم از هر دو نوع در کامپیوتر خود استفاده کنید، زیرا هارد SSD سرعت بالایی داشته ولی حجم کمی دارد، اما هارد HDD سرعت کمی داشته اما فضای بسیار زیادی دارند.
چه افرادی بهتر است از هارد SSD استفاده کنند؟
به طور کلی هارد اس اس دی نیاز همه افرادی است که از کامپیوتر یا لپ تاپ کار میکنند.
به عنوان مثال افرادی که گیمر حرفه ای هستند، SSD میتواند به آنها کمک کند تا نرخ فریم بهتری از بازی خود دریافت کنند.
همچنین طراحان گرافیکی به دلیل اجرای برنامه های سه بعدی سازی و ویرایش ویدیو و عکس SSD میتواند گزینه بهتری باشد.
افرادی که دائم در حال جابه جا کردن لپ تاپ خود هستند و دیوایس خود را به مکان های مختلف مانند ( محل کار، خانه و…) میبرنند، SSD مقاومت بهتری دارد.
کدام هادر امنیتی بیشتری دارد؟
نگهداری اطلاعات در برابر، هکرها و انواع بد افزار هاست یکی از اصلی ترین مشکلاتی که ممکن است هر فردی را تهدید کند اما هارد SSD با HDD هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند والگوریتم قرار گیری اطلاعات در آنها بسیار ساده است. به همین دلیل هارد های اکسترنال و اینترنال عادی در مقابل نفوذ هکرها و بدافزادها بسیار ضعیف هستند.
چه عواملی باعث خرابی هارد اکسترنال و اینترنال میشود؟
به طور کلی تمام هاردهای نگه دارنده حافظه در مقابل انواع اتفاقات مانند ( فشار، رطوبت، نواسان برق، ویروس، ضربه و…) حساس هستند به همین دلیل بهتر است هارد خود را با دقت محافظت کنید تا با هیچگونه مشکلی روبرو نشوید.
پیشنهاد میکنم مطلب “هارد دیسک چیست و چگونه کار میکند” مطالعه کنید.
10 تا از بهترین SSD های داخل بازار
10 تا از سریعترین هادر های اس اس دی سال 2021 که بین کاربران معروف هستند عبارت اند از
- Samsung 970 Evo Plus
- Corsair MP400
- Addlink S70
- Intel SSD 665P
- WD Blue SN550
- Crucial P1
- Adata XPG SX8200 Pro
- Sabrent Rocket
گیمر ها از کدام هارد استفاده کنند؟
اگر اهل بازیهای ویدیو هستند و داشتن FPS بالا یکی از ملاک هایی اصلی شما است، بهتر است از هارد های SSD استفاده کنید.
زیرا همانطور که در قسمت تفاوت هارد HDD و SSD به آن پرداختیم، هارد های SSD سرعت بسیار بالایی در خواندن و نوشتن اطلاعات دارنند به همین دلیل در بازیهای ویدیویی ( مخصوصا بازی های Open world) میتوانند کارایی بهتری داشته باشند.
سخن پایانی
و در آخر ممنونم که تا پایان مطلب ” تفاوت هارد HDD و SSD در چیست” همراه ما بودید، امیدوارم پس از مقایسه کامل هارد های SSD و HDD انجام شده استفاده کرده باشید، در صورتی که با هر گونه سوال یا مشکل خاص روبرو شدید، میتوانید از قسمت نظرات با کارشناسان فنی تعمیرات رایانه و لپ تاپ رایانه کمک در ارتباط باشید و یا با شماره های 9099071540 یا 0217129 تماس گرفته و از ما مشاوره تلفنی و اینترنتی دریافت کنید.